Dispareunia, durerea care însoțește actul sexual

Ce este sexualitatea? Poate primul gând te trimite către un act sexual, ei bine el este o componentă din structura ei, dar nu tot.

Fiind mereu ceva fie ascuns, fie prea strident, fie acceptat, fie respins, a cam trebuit să alegi din multitudinea de mesaje care au însoțit-o și să te orientezi așa cum ai putut. Printre primele interacțiuni cu sexualitatea, când descoperi factori care țin de identitatea ta sexuală, de când începi să observi părți sexuale ale tale, da, da cele vizibile despre care putem toți să vorbim: sâni, organe sexuale genitale, tot ce ține de corp și senzațiile produse. Imaginea despre sexualitate se compune încă de mici, poate chiar văzând imaginea mamei ca femeie, sau a tatălui, interacțiunea dintre ei, interacțiunea dintre ei și tine: ce mesaje îți sunt oferite ca de exemplu: acoperă-te sau să-ți fie rușine…

Familia oferă imagini, oglinzi despre sexualitate. Oferă sau ia dreptul de a îți trăi sexualitatea cu culpabilitate sau cu libertate. Oferă modele care poate îți vor ajuta, modele care nu, și modele care vor avea atât părți sănătoase cât și nesănătoase.

Sexualitatea nu este un calcul matematic sâni +organe genitale+ părți erogene ale corpului+ penetrare, chiar deloc. Este un fundal pe care așezi imaginea ta, identitatea sexuală, modele parentale, imaginea mamei, imaginea tatălui, mesaje primite de acasă, imaginea unor figuri importante, imaginea unor convingeri disfuncționale sau a unor interziceri religioase, imaginea traumei și a durerii, imaginea fricii (poate de sarcină, de naștere, de actul sexual), imaginea vinovăției, a culpabilității, a agresivității față de partener/ă, față de bărbați sau femei. Poate avea imaginea anxietății, imaginea conflictelor care apar între parteneri, imaginea comunicării dintre ei ( de exemplu, disfuncțiile sexuale sunt o formă de comunicare inconștientă la care apelează cei doi în cuplu), poate fi imaginea dezgustului față de sexualitate.

Când spui sexualitate, cred că e necesar să vorbești și de gândurile, emoțiile care o însoțesc. Când spui sexualitate poate ar fi cazul să observi corpul și mesajele pe care ți le transmite. Sexualitate nu reprezintă numai penetrarea propriu zisă, reprezintă și emoțiile care o însoțesc. Reprezintă rolul meu în actul sexual, reprezintă dacă vreau sau nu să simt sau mă disociez de corpul meu, mintea mea e în altă parte pentru a putea fi mai ușor de suportat. Sexualitatea este ceva ce îți aparține și ai nevoie să știi cine ești și ce nevoi ai chiar și aici. Poate ai nevoie să fii mai atent/ă și ai să afli multe despre tine. Poate dacă te-ai asculta mai mult, dar cu adevărat, ai știi ce e pentru tine și ce nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *