Te-ai gândit că acționezi conform unui scenariu de viață deja stabilit, construit ? Pattern-uri comportamentale pe care le ai acum, dar derivate din copilărie?
Că ai un plan de viață deja trasat la nivel inconștient? Copil fiind nu iei deciziile ca și un adult, pe fond rațional ci la nivel emoțional. Adulții testează realitatea într-un fel, copiii în altul.
Dacă nu parcurgi un proces prin care să identifici acest scenariu de viață înconștient, vei respecta cu fidelitate deciziile lui toată viața. Te surprinde să afli că eșecul sau insatisfacțiile cu care te confrunți pot fi căutate chiar de tine? Că vrei să respecți întocmai acel plan de viață. Deciziile pe care le-ai luat, au fost luate din perspectiva eului copil. Tot ce vine acum către tine, este interpretat astfel încât să îți justifici acel scenariu.
Strategia de viață ( întărită de părinți) poate fi ceea ce vrei să îndeplinești de fapt, prin toate aceste comportamente în viața de adult.
Mesajele părinților sunt receptate de copil, verbal și non verbal. Unele le scapă involuntar, dar devin definitorii în construirea imaginii de sine și a celorlalți pentru copil.
Copil fiind, ai receptivitatea crescută la tot ce ține de mesaje nonverbale. Percepi mimici, fiecare expresie pe care o transmite fața, tonuri ale vocii, tensiunea pe care o are corpul părintelui. Există o înțelegere foarte bună între copil și eul copil al părintelui, astfel încât frustrările, dorințele neîmplinite, nevoile, pe care părinții îșiși și le-au interzis, sunt preluate de copii.
Depinde de copil dacă preia mesajele acestea inconștiente și transformă scenariul lui de viață ghidându-se după ele.
Unui părinte îi pot scăpa mesaje inconștiente ca de exemplu: Nu exista! Ei fiind conectați la propriul lor eu copil, percep existența copilului ca pe o amenințare, retrăiesc scene din copilăria lor în care nu au mai primit atenție, în care au simțit că nevoilor lor nu au mai contat. Același lucru e valabil și dacă copilul a apărut în urma unor evenimente neprevăzute sau fără să fie cu adevărat dorit. Părintele vrea de fapt să îi fie lui satisfăcute nevoile. Chiar dacă nu comunică direct mesajul acesta, copilul său simte că e respins și va purta respingerea asupra lui mereu. O va purta când în viața de adult va face orice pentru a fi acceptat, dorit de ceilalți și va uita de propria lui existență pentru a evita abandonul, respingerea.
Regretul meu e că nu am terminat nimic. Le-am lăsat ciorne, cuvinte aruncate aici și acolo. M-am blocat mereu. Preluarea mesajului Nu reuși! Inconștient părintele își poate dori ca fiul/fiica să nu îi depășească realizările.
Nu fac nimic, nu îmi pot asuma riscuri. Rămân mereu în starea de confort. Mesajul pe care l-a introiectat este Să nu faci nimic! E prea periculos! Părintele care se teme că, copilul lui poate păți mereu ceva, îi limitează libertatea, nu își va asuma niciodată inițiative importante. Va privi cu anxietate schimbările, conflictele.
Mă îmbolnăvesc mereu! Să fii bolnav! Copil fiind a învățat că numai așa primește atenție, astfel că acum adult, când se ivesc probleme în familie, cuplu, la locul de muncă poate crede că astfel primește ceea ce are nevoie.
Nu îmi pot exprima sentimentele! În familii se pot cenzura foarte mult emoțiile, sentimentele. Să nu simți! Când simți să plângi, ți se spune: Nu plânge! Ți-a fost interzisă exprimarea furiei, iubirii, fricii.
Am preluat fiecare câte un mesaj, căci ele sunt multe, dar dacă începem să le vedem, analizându-ne patternul comportamental în fiecare acțiune a noastră, sau în anumite situații poate începem să ne permitem ceea ce ne-a fost interzis.
Lasă un răspuns