Te-ai gândit până acum că inclusiv decorațiunile de Crăciun spun multe despre noi? Că în spatele alegerii acestora se găsesc anumite trăsături ale noastre și ale celorlalți?
Exagerăm oare?
Luminițele, globulețele, beteala, ghici ce! Grinch sigur e de acord că putem duce totul la extrem, exagerând cu ele, așa cum putem exagera cu orice altceva. Ce? Nu crezi că unii oameni pot găsi în celebrarea sărbătorilor (care odată însemnau simplitate, magia era mai mult între oameni), un motiv de a crea o competiție, de a arăta tuturor câte obiecte decorative, cât de scumpe, cât de frumoase sunt? Câți își mai postează bradul dacă are șase crengi și numai portocale sub el? În spatele unei decorări excesive, laborioase poate sta dorința de a epata, de a ieși în evidență și de a căuta atenție.
Se pare că…
Decorarea exteriorului caselor îți transmite semnalul că aici locuiesc persoane prietenoase, sociabile, deschise. Arată că sunt doritori de a lega relații sociale, de a cunoaște și de a se integra. Nu-i așa că împodobirea curții unei persoane pe care nu o consideri atât de sociabilă, al cărui exterior al casei nu zice nici el „Welcome ” te face să o percepi diferit?
Putem chiar să mergem un pic mai departe și să spunem că alegerea unui brad de Crăciun mai mare este a unei persoane ambițioase, cu aspirații înalte. Decorațiunea cu îngerași arată sensibilitatea, valori spirituale pe care persoana nu ezită să le arate. De asemenea, dacă alegem să avem în brad multe luminițe poate fi semn că suntem vioi, extrovertiți.
Culorile decorațiunilor sunt și ele importante. Cred că roșul și verdele sunt cele mai des folosite. Verdele îți prezintă naturalețea, prospețimea. Roșul încarcă cu dinamism, energie, pasiune. Culorile decorațiunilor contribuie la conturarea stării de bine.
Ai decorat înaintea tuturor?
Când unii se agitau cu Black Friday tu agățai globulețe? Ștergeai praful de pe ele, le căutai în toate cutiile, te aprovizionai din magazine de parcă le vezi pentru prima dată? Persoanele care decorează mai devreme, reies a fi mai fericite decât cele care așteaptă. Entuziasmul acesta arată că ești mult mai conectat cu copilul tău interior, cel care s-a bucurat atâția ani de sărbători și a strâns cele mai frumoase amintiri. Să decorezi mai devreme, entuziasmul cu care o faci, aduce fericirea prin a îți aminti de copilărie. Departe de noi erau responsabilitățile și stresul adultului de azi. Decorăm din timp pentru a retrăi clipe pline de magie, pentru a simți ceea ce simțeam în preajma Crăciunului, sau pentru a umple golul lăsat de neglijările din trecut.
Decorațiunile de Crăciun vin în aceeași cutie cu acele emoții din copilărie, iar cum stresul este pregnant acum în viața noastră, ne dorim cu ardoare să ne conectăm la lucruri care ne fac fericiți.
Fericirea mea… Asocierea dintre decorațiuni și amintiri dragi.
Sunt entuziasmată să văd decorațiuni în formă de brazi, pentru că îmi aduce aminte de mine, cea care începea „munca” cu câteva săptămâni înainte de Crăciun pentru a colora, respectiv decupa brăduți din hârtie pe care îi prindeam de toate draperiile. Mirosul de brad mă face fericită pentru că în casa bunicilor, bradul era rege. Sau cel puțin așa îl vedeam eu de la înălțimea mea de pitic. Îmi transmitea multă demnitate. Nu știam atunci să denumesc „demnitatea”, dar el o avea. Globulețele de acum, cele din plastic nu mă încântă. Eu le aveam pe cele din sticlă. Ei, uite stresul meu atunci! Să țin în palme globurile acelea frumoase și nu cumva să le scap. Asta e magia lor. În fiecare globuleț, luminiță te vezi pe tine în atâtea momente în care ai simțit o fericire pură, dar nu știai să o denumești. Vezi? Decorațiunile de Crăciun au un efect pozitiv asupra noastră și pot ridica nivelul fericirii. Cum spuneam, se crează asocierea dintre decorațiuni și amintiri dragi.
Știai că decorarea scade nivelul anxietății?
Să împodobești ia ceva timp. Timp pe care îl dedici în exclusivitate acestui proces. Este un timp în care „te răpești” sau ești „răpit”de o persoană dragă de la alte activități rutiniere stresante. Asculți muzică, poate decorați împreună… Pui pauză, fără să îți dai seama, la toată alergătura anului.
Trăim în multă incertitudine. Poate ne-am obișnuit cu ea, dar nu poți nega efectele ei negative. În mijlocul ei, Crăciunul e o constantă. Știi că vine în fiecare an, vine la aceeași dată, e același ritual. Crează certitudine, iar ea scade anxietatea.
Să decorezi cu figurine, să pui luminițe la geam, să împodobești bradul, toate acestea fac parte dintr-un ritual. Ele sunt mereu la fel. Se repetă anul acesta, se repetă la anul și tot așa. Te liniștește, e o constantă în mijlocul haosului.
Crearea decorațiunilor de unul singur scade nivelul anxietății, este specific acelora dintre noi la care creativitatea este foarte bine conturată. Avem parte de artterapie fără să ne dăm seama.
De asemenea, stresul pe care l-ai acumulat la muncă scade, sau este mai ușor de suportat pentru că decorațiunile îți spun că se apropie vacanța. Observi că totul este decorat, biroul este și el decorat. Capătă mai multă căldură.
Ești mai motivat să faci cumpărături
Nu numai casa noastră este decorată. Magazinele știu și ele ce efecte pozitive au asupra noastră decorațiunile și se folosesc de ele. Eu intru imediat într-un magazin dacă este decorat. Îți crează senzația de căldură, de acasă. Parcă și pe angajați îi vezi altfel, ei se simt altfel. Ești mult mai motivat să cumperi cadouri.
Acestea fiind spuse, înainte la globulețe! Și dacă nu le poți avea, sunt sigură că nu numai prin ele poți simți magia acestor sărbători. Înainte la iubire! De sine, de noi!
Gaby a zis
Iubita noastra,pe cat de frumoasa esti,pe atat esti de sensibila.Iti multumesc,ca citind aceste randuri chiar si la 51 de ani m-am intors in timp si m-am simtit ptr putin timp copi.Te pup!❤
Laura a zis
De Sărbători să rămânem mereu copii!
Denisa a zis
Felicitări! Ești una dintre putinele persoane care stiu cu adevărat sa exprime in cuvinte realitatea, cu părțile ei frumoase, dar și mai puțin plăcute.
Îți doresc mult, mult succes și așteptam in continuare articole, dar și fotografii cu tine! ?
Pavel a zis
Am impodobit bradul de pe 1 decembrie. Imi place foarte mult spiritul sarbatorilor de iarna si vreau sa ma bucur cat mai mult de ele.
Felicitari si la cat mai multe articole pe 2020!
Adina a zis
Un An Nou fericit! Mulțumesc pentru aprecierea ta!