Ce înseamnă să intri într-o relație imediat după o pierdere, o despărțire sau un divorț? Noul cuplu este format numai din două persoane sau s-a strecurat drept mediator între voi și fantoma trecutului?
Se resimte ca o pierdere, atât la nivel fizic cât și emoțional, fie că e vorba de o despărțire, de un divorț, de moartea partenerului. Toate pierderile implică un doliu de făcut. El are etape prin care ai nevoie să treci, pentru ca actualul partener să nu fie un înlocuitor: Un om căruia să îi atribui calitățile și defectele persoanei pierdute.
Actualul partener se poate simți confuz, de multe ori nu înțelege ce îi ceri, ce face greșit, în situația prezentă este absurd ceea ce pretinzi de la el.
Vii cu așteptări neîmplinite din fosta relație pe care le ceri acum. Cu nevoile care nu ți-au fost satisfăcute și pui pe umerii acestui înlocuitor o povară mult prea mare, una pe care nici nu o înțelege, nici nu o merită.
Să proiectezi pe noul iubit/ă emoțiile adresate altcuiva, îi anulează identitatea, stima de sine, echilibrul emoțional. Faci din noua relație un tsunami care îl înghite pe cel care a venit cu toată sinceritatea lui, dar și pe tine, cel/cea deja înghițită de un tsunami trecut. Nu poți pune pe post de mediator între conflictele din relația prezentă, o persoană pierdută (indiferent de împrejurări).
Compararea involuntară (între fostul partener și actualul) care crezi că se întâmplă numai în mintea ta, își are tentaculele și în afară. Suntem capabili să sesizăm, să simțim chiar dacă nu ne propunem, așa că omul de lângă tine o simte, fie că e la nivel de intuiție, sau de un al nu știu câtelea simț.
Nu poți lăsa o fantomă a trecutului să îți bântuie prezentul. Căci acesta nu mai este prezent, ci o prelungire a ta din trecut care respiră aici și acum.
Se spune că suntem responsabili pentru fericirea noastră, nu și pentru a altora. Dar oare nu suntem responsabili pentru amăgire, pentru a da speranțe, pentru a ține pe loc un om al cărui scaun este ocupat. Nu e nimeni responsabil să vină să vindece. E drept, se poate face în doi, dar nu printr-o amăgire de suprafață, unde aștepți ca acea persoană să ofere neîncetat încât să umple golul tău, până când faceți schimb: golul tău îl lasă pe el gol, plinul lui te face pe tine plin, iar mai apoi cum oare îți va mai fi bun dacă nu are de unde să mai ofere? Am să susțin mereu că vindecarea e responsabilitatea ta, și a nimănui altcuiva. Omului de lângă tine îi ești dator cu tine, cel care îl vede pe el și nu pe altul în el, cu o relație unde schimbul dintre voi este unul echilibrat.
Lasă un răspuns