Frumosul a fost mereu omagiat. Ideea de frumusețe a rămas în picioare prin trecerea timpului, standardele sunt cele care suportă modificări.
Am evoluat mult, sau cel puțin așa tindem să credem. În funcție de ce mai vezi în jur, pe rețelele de socializare îți mai dai un update, upgrade și tot așa. „Modific puțin. Mâine mi se pare că acel puțin nu mai e de ajuns. Voi fi vreodată de ajuns?”
Înainte te aliniai la standardele impuse de reviste. Acum ai aplicațiile social media care te însoțesc oriunde. Stai în pat, dai click și ești inundat de poze, video-uri. Ca să satisfacă nevoia de a crea un eu perfect, acel eu la care „trebuie să lucrezi mult ” , ți s-au servit aplicațiile de edit. Femeile se uniformizează. Se distruge individualitatea, particularul în favoarea comunului care este atât de elogiat, acel (ironic) „Frumos” al zilelor noastre.
Cum să fii frumoasă! Cum să fii femeia perfectă! Cum să devii specială! Cum să fii atrăgătoare! Ți se spune cum să fii frumoasă. Serios? Există așa ceva? CUM SĂ FII FRUMOASĂ.
De fapt, ți se transmite ideea de imperfecțiune. Că nu ești bine așa, TREBUIE SĂ DEVII PERFECTĂ.
Devenim tot mai preocupați de a câștiga aprobarea celorlalți. Faci 20 de selfie-uri, pe care le analizezi din toate unghiurile. Dorești să te afișezi în fața lor cu un Tine Ideal. Selfie-ul perfect dă senzația de control asupra a ceea ce gândesc ceilalți despre tine, a expunerii tale, expui ceea ce vrei și într-o formă perfectă.
Internalizarea idealului promovat pe rețelele de socializare conduce către tulburări alimentare (anorexie, bulimie), depresie, sentimente de inferioritate.
Percepția socială contribuie la modul în care ni se formează identitatea. Întâi îți imaginezi că trebuie să te afișezi într-un fel, apoi îți imaginezi modul în care te percep ceilalți, ce cred despre tine, vezi modul în care reacționezi , începi transformarea și remodelarea percepției celorlalți despre tine.
Poate ar trebui promovată unicitatea, originalitatea, nu amplificarea sentimentelor de inferioritate. Crezi că promovarea „Cum să devii femeie perfectă” este făcută de cineva cu o stimă de sine bună?
Lasă un răspuns