De câte ori ți s-a întâmplat ca cineva să îți întoarcă spatele și să nu îți mai vorbească? Îți aplică pedeapsa tăcerii, care e un abuz emoțional.
Mai ales dacă acest comportament vine din partea unei persoane apropiate, mamă, tată, partener, coleg de serviciu. Cum te simți?
„Groaznic, parcă nu contez. Persoana mea e atât de mică încât poate fi ignorată așa. Mă jignește. Jignește cine sunt și ce reprezint. Mi se pare o atitudine imatură, și foarte meschină în același timp. Îmi provoacă greață, și ma înfurie într-un fel cum nu o face altceva, mai ales dacă vine din partea mamei. Ea are obiceiul ăsta.” M. C 24 ani.
A alege tăcerea drept pedeapsă, este o formă de control, un joc al puterii, supunere față de punctul de vedere al altcuiva. Victima se simte respinsă, îi este afectată stima de sine.
Să alegi să păstrezi tăcerea pentru a evita un conflict pe moment, și să poți vorbi cu claritate și calmitate ulterior este ceva adaptativ „Nu pot să vorbesc acum cu tine, dar putem să vorbim mai târziu.” Să o folosești ca și formă de pedeapsă, nu.
Această pedeapsă se sfârșește prin a cere iertare, a ruga, sau a ceda cerințelor persoanei respective, în schimbarea comportamentului pentru a evita să fii ignorat.
Tăcerea are multe sensuri. Unele sunt violente.
Tăcerea creează distanțe mari. Nicidecum nu vindecă relații, ci formează goluri și mai mari. Da, poate să funcționeze pentru moment. E o liniște mascată, în care celălalt strânge resentimente cu timpul. Să folosești tăcerea ca și pedeapsă îl poate face pe celălalt să cedeze, dar nu înseamnă că acel conflict dispare. Din contră, crește, mocnește și separă.
A ignora pe cineva îi activează aceeași zonă a creierului ca și durerea fizică.
Gândește-te de două ori dacă și tu ai momente când pedepsești sau manipulezi fără să îți dai seama, cât de mult rănești. Folosind un comportament manipulativ, o formă ascunsă de a câștiga autoritatea asupra cuiva, faci cealaltă persoană să se simtă neputincioasă, intimidată, nesemnificativă.
Să primești tăcere fără să știi motivul, este mult mai dăunător imaginii de sine decât atunci când îl cunoști „Cu ce am greșit? Nu merit măcar o explicație? Nu valorez nimic. ” S.A 27 ani
Când un părinte nu mai vorbește cu copilul său, drept pedeapsă, îi provoacă acestuia multă insecuritate și anxietate. Se simte neimportant, de neiubit.
Dacă nu folosești violența fizică și verbală, crezi că nu îi provoci suferință? Pentru dezvoltarea unui copil, atașamentul de figura paternă este deosebit de important. Un copil are nevoie să știe că părinții lui sunt acolo pentru el. Să îi fie principalul refugiu, punctul de siguranță la care poate veni oricând.
„Îmi amintesc cât de mult mă rănea, aș fi făcut orice ca să o fac să se oprească. Mă făcea să simt că trebuie să calc pe coji de ou până când s-ar fi uitat la mine din nou. Mă simțeam singură și abandonată.” C. C 28
Utilizarea tăcerii drept pedeapsă, dăunează copilului din punct de vedere emoțional, astfel încât vor renunța să-și susțină punctul de vedere și nevoile în fața părintelui. Ulterior, adulți, vor lăsa celelalte persoane să calce peste cuvântul lor, granițele lor, dorințele lor, pentru a evita să fie ignorați sau respinși. Vor crește învățați să asculte de altcineva: ce să facă, ce să nu facă, ce e corect, ce e greșit.
Copilul nu vrea să enerveze părintele din nou, așa că va fi anxios, nu va ști ce să facă și cum să se comporte de acum înainte, fiindu-i teamă de consecințele acțiunilor lui.
Pe lângă daunele emoționale, se rupe și legătura părinte-copil, cu greu putând fi reparată.
O violență fără lovituri, care provoacă răni enorme, fără ca măcar să deschizi gura.
Acest tipar de comportament, poate să fie preluat foarte ușor, și să îl manifești la rândul tău, mai ales în relația de cuplu.
Lasă un răspuns