Îți place să primești cadouri, nu? Și mie. Dar bucuria primirii pălește în fața oferirii. Există ideea conform căreia ești mai fericit dacă dăruiești decât dacă primești.
Întreaga perioadă a sărbătorilor este acompaniată de povești (prezentate și în filme) ale căror idei și emoții transmise se conturează în jurul bunătății, iubirii, speranței, dăruirii. Ei bine, aceste povești au un caracter persuasiv, ele influențându-ți comportamentul. Poveștile contribuie așadar prin a crea atmosfera specifică sărbătorilor.
De ce facem cadouri?
Poate să fie vorba de generozitatea care duce la obținerea aprecierii celorlalți. Dar această generozitate este extrem de benefică pentru noi, ea contribuind pozitiv la stima de sine, nivelul fericirii, în general o atitudine pozitivă, optimistă.
Un alt motiv pentru care oferim cadouri se conturează în jurul reciprocității. Dacă cineva face ceva pentru tine, oferi la rândul tău, răsplătești. Funcționăm pe acest model întâlnit în toate culturile.
Cu toții știm că suntem diferiți. Asta e. Unii simt plăcere mai mult din a dărui. E o mare diferență între altruiști, cei care dăruiesc în liniște și cei care o fac pentru a își hrăni statutul.
Credeai că un cadou ajută mereu relația? Ei bine…
De ce se pune preț pe cadouri? Poate și pentru că ele arată (într-o oarecare măsură) felul în care tu privești acea persoană, importanța pe care o are ea pentru tine și cât de mult timp ai investit ca să o cunoști îndeajuns încât acel cadou să îi și fie pe plac. Dacă oferi cadoul nepotrivit, aceasta poate crede că nu îți este atât de importantă, nu o prețuieși având în vedere cât efort ești dispus să aloci pentru ea, cât ocupă din timpul tău. În fond așa se observă relațiile, cât de apropiate sunt.
Și eu merit.
Ce e greșit în a îți cumpăra singur un cadou? Simți că meriți să te răsplătești pentru un obiectiv pe care l-ai atins, pentru că în timpul anului nu ți-ai putut acorda atenția pe care o meriți sau pur și simplu este acel timp în care ești pentru tine important. Ai nevoie de asta.
Acțiunile caritabile activează centrul recompensei în creier
Putem oferi nu numai apropiaților dovada afecțiunii noastre, acțiunile caritabile nu sunt de neglijat. Mai ales că ele sunt însoțite de numeroase beneficii pentru noi, având un efect pozitiv asupra nivelului satisfacției în viață. Sunt studii care demonstrează faptul că acțiunile caritabile activează centrul recompensei în creier, obținând plăcere. A dona îmbunătățește stima de sine și modul în care te simți conectat la ceilalți. Ești mai fericit, mai împlinit și corpul tău mai sănătos.
Idei alternative de cadou
Este demonstrat ştiinţific că a ajuta, a dărui influenţează mult longevitatea și calitatea vieții.
În momentul în care tu îi ești de ajutor cuiva, te simți mai în putere, sănătatea îți este mai bună. Știind această informație, poți „complota” ca și cei dragi să facă asta, în felul acesta contribuind la binele, sănătatea lor.
Ce cadou mai mare decât să te implici activ în viața lor? Așadar, persoanele vârstnice, persoanele cu o dificultate fie ea de sănătate fizică, psihică sau ambele (pentru că rar e una fără cealaltă) să nu fie compătimite, lăsate să se izoleze sau menajate să nu facă nimic, căci în felul acesta contribui la starea lor de neajutorare, de însingurare, alienare, depresie. Așa că dați-le sarcini, implicați-i în treburile casei, ca și cum respectiva lor situație nu este una invalidantă. Cereți-le ajutorul, sfatul, părerea. Simțindu-se implicați, având activitate, gândul că cineva are bază în ei, îi automotivează iar corpul se fortifică.
În momentul în care omul simte că nu mai este de folos nimănui se poate pierde. Suntem ființe sociale, avem nevoie de schimburi permanente între noi. Așa că dăruiește timp, implicare. Dăruiește cuvinte care să ridice, atenția ta, complimente, îmbrățișări, un zambet pe care sigur îl primești înapoi, apreciere.
Dăruiești și primești la schimb endorfine.
Copii fiind puține lucruri se comparau cu despachetarea cadourilor, cu acel mister și nerăbdarea să aflăm ce este acolo pentru noi. Iată că acum aflăm că a face pe cineva fericit este mult mai frumos decât ți-ai fi putut imagina. I-ai făcut să zâmbească și asta valorează enorm pentru tine, căci fericirea altora poate genera fericirea ta.
Să te centrezi numai pe tine, te poate face să experimentezi emoții negative, pierzi din vedere acea căldură specifică care provine din relația cu o altă persoană cât și autocunoașterea care rezultă din schimbul informațional. Să fim sociali și să avem relații în care să investim și să primim se găsește la baza factorilor sanogeni, așa că dăruind și fiind atenți la nevoile celorlalți poți observa că nu e totul numai despre tine, că lumea este enormă și capeți o ușoară relaxare când vezi cât ești de mic, dar și apartenență că faci parte din ea. Ești conectat.
Lasă un răspuns