• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

Adina Radu

  • Actualitate
  • Sanatate
  • Relatii
  • Familie
  • Dezvoltare personala

Arhive pentru decembrie 2019

Ce nu îți spune nimeni despre obiectivele pentru Noul An

Ce nu îți spune nimeni despre obiectivele pentru Noul An

by Adina · dec. 30, 2019

Vine Noul An. Așa mult ne place să spunem Nou, de parcă se schimbă totul, și noi ne schimbăm (mai ales în bine). FIX  AȘA!  Spunem „ La mulți ani! ˮ la miezul nopții și suntem alte persoane. Poate funcționează, dacă te ghidezi după un principiu tip tabula rasa și chiar depui tot efortul și ești 100% motivat, dar studiile arată că mai puțin de 10% dintre noi reușim să îndeplinim obiectivele pe care ni le setăm pentru Noul An.

Ce faci ca să treci de partea celor 10 %?

Schimbarea nu se face peste noapte

Poate vrei să renunți la anumite obiceiuri pe care nu le consideri bune pentru tine. Da, știu. E greu. Dar știi de ce? Pentru că dorințele tale pentru Noul An vin în contradicție extremă cu obiceiurile tale, modul de viață. Gândește cât timp se găsește în spatele acestor obiceiuri dacă pot fi considerate chiar mod de viață. Nu ai cum să faci o schimbare peste noapte a ceva ce s-a construit în foarte mult timp.

Eu nu mă mint, să nu te minți nici tu. Rutina se modifică greu, iar unele dorințe pe care ți le așezi pe hârtie pentru Noul An vin pe direcția schimbării unor obiceiuri implementate deja.

Ca să poți schimba un obicei de zi cu zi ai nevoie să schimbi modul de a gândi.

Poți să îți setezi obictive dar realiste, nu gândite la modul general, ci împărțite pe bucăți, căci un obiectiv care pare dintr-o dată mult prea greu de realizat va fi și cel ușor de renunțat.

Să presupunem că îți notezi pe o foaie „Vreau să slăbesc 10 kgˮ. Cum? Când? Cam sperie dorința asta. Însă dacă aș spune:„Slăbesc 3kg până la data asta și continui tot așaˮ nu mai este atât de speriat și e chiar realizabil:  „Da, cum să nu pot. Sigur că pot.ˮȘi în momentul în care ai o satisfacție pe termen scurt, când apare o recompensă ( vezi cum te simți, bucuria că ai reușit, vezi cum se simte corpul tău, cum arată și îți place) ești mult mai motivat să mergi în continuare pe acel traseu și să nu te abați. Contează foarte mult să ai recompense pe termen scurt (asta îi trebuie creierului pentru a coopera cu tine, a te ține motivat) și să ajungi să îndeplinești obiectivul măreț până la capăt.

Nu te aglomera cu rezoluții. Mai ales că avem tendința dintr-un entuziasm exagerat să setăm cele mai mărețe obiective pentru sfârșit/ început de an. Vrei să ai mai multă grijă de sănătatea ta? Îți zici:„Gata! În 2020 renunț la fumat, mă apuc de sală, nu mai beau alcool, mănânc numai și numai sănătosˮ. Ia-le pe rând.  Încearcă să te concentrezi pe una, vezi cum capeți control și devine ușor să realizezi acea sarcină, mergi înainte și cu cea de a doua. Ele se susțin reciproc, rezultatul uneia încurajează pe cealaltă, iar tu capeți mai multă încredere în tine că poți într-adevăr să reușești ce îți propui, pas cu pas, până devin automatisme ca și spălatul pe dinți.

De asemenea, obiectivele să fie măsurabile, specifice și încadrate într-o perioadă de timp. În felul acesta ești mult mai angajat la a rămâne ferm pe ce vrei să faci. Să vrei să ajungi de la o mărime  L la una S poate  pune multă presiune asupra ta. Însă dacă stabilești: Să slăbesc „xˮ cm până la această dată, apoi „xˮ cm până la această dată, diminuez acea presiune dată de un obiectiv mult prea greoi „reușesc asta și după pot să continui până ajung la acea mărime pe care o dorescˮ.

Îți propui ceva și există momente în care te abați de la ceea ce ți-ai propus. Nu ar trebui să te simți vinovat pentru asta, ci să accepți că este o parte dintr-un proces și nu o magie peste noapte. Lași un obicei pe care nu ți-l mai dorești și înveți un alt stil de viață (Vreau să nu mai fumez, vreau să nu mai consum alcool, vreau să spun mai des NU, vreau să țin la granițele mele personale ș.a ). Oricât de mult vor să îţi prezinte diverse persoane  rețete minune în 5 pași ca să îți capteze atenția, nu există soluții rapide, hocus pocus pentru un obicei care s-a fixat în ani, așa că nu mai căuta soluția rapidă pentru că e o amăgire.

Cine renunță ușor și cine nu?

Persoanele care cred că sunt născute cu o limită, cu un nivel al autocontrolului pe care nu îl pot schimba ca de exemplu:„ Nu mă pot abține, am obiceiul ăsta de la mama, e în genele mele, n-am ce-i faceˮ, de asemenea nivelul de autoeficacitate fiind unul redus. De cealaltă parte sunt cei care au un autocontrol foarte bine definit, cei care spun: „Tot ce îmi trebuie este voințăˮ.

Totul este în strânsă legătură

Să spunem că vreau să am un obicei zilnic.  De exemplu, să alerg. Nu mă focusez numai pe asta, pe a alerga pentru că dau greș.

Privesc tabloul de ansamblu: De ce am nevoie pentru a face asta? De energie. Ce imi fură din energie? Adaug suplimente la alimentatie, mă concentrez să introduc treptat alimente sănătoase, să am un mindset sănătos.

Care este modul meu de gândire? Sunt o fire cu tendințe depresive? Iarăși nu am energie. Merg și fac demersuri pe planul acesta. Eventual apelez la ședințe de psihoterapie.

E o problemă ce ține de timp? Sunt workaholic sau leneș? Îmi programez altfel timpul. Lenea vine și ea tot pe un fundal. Poate fi un cu totul alt factor deghizat în ceea ce numim noi lene.

De ce nu vreau să alerg e întrebarea, nu de ce nu pot: „Poate pentru că m-am obișnuit cu mine așa, oricum nu pot schimba nimic, oricum tot asta suntˮ. Resemnare.

Și aceleași mecanisme mai mult sau mai puțin apar pentru fiecare obiectiv. Ce? Credeai că dacă îți scrii pe o foaie „alerg de mâine în fiecare ziˮ e suficient? Alergi mâine, dar poimâine mai greuț, după trei zile deja renunți. Te simți vinovat și o iei ca pe o nereușită, sau deja te-ai obișnuit cu felul acesta de a acționa. Apare așa zisa profeție autoîmplinită (ai niște convingeri disfuncționale atât de puternic înrădăcinate astfel încât te autoprogramezi pentru a îți demonstra ție că da, așa e, ai dreptate).

Dacă obiectivul tău pentru 2020 este să ai o dietă sănătoasă, atunci nu o privi ca pe o formă de pedeapsă, să o detești: „ Dieta asta nenorocită nu mă mai lasă să mănânc ce îmi placeˮ. O detești sau vrei să ai rezultate? Ce rezultate să ai la ceva ce detești? Pas cu pas, cum am mai zis, poți să înlocuiești desertul cu un fruct, poți să spui merg la sală de două ori pe săptămână decât să te arunci din start la gândul „Trebuie să merg în fiecare zi la salăˮ. Ținându-te de acest program, capeți încredere, începi să te obișnuiești , recompensele se văd și automat se va ajunge la ceea ce cu adevărat vrei – dieta echilibrată și cinci sau câte zile de sală dorești pe săptămână.

Trucuri, dar nu hocus pocus!

Un obicei este ceva ce facem în mod regulat și are câteva părți fără de care nu se poate forma. Este triggerul (trăgaciul) acel element declanșator, acțiunea și recompensa, răsplata (senzația de plăcere).

La cinema apare dorința ta de a consuma nachos sau cine știe ce ronțăieli. Aici cinema-ul este triggerul, un fel de buton la care creierul nostru răspunde imediat. Unui anumit tip de declanșator îi corespunde un anumit tip de comportament, corect? Când ești stresat fumezi o țigară ș.a

 La fel de bine te poți folosi de asta, ca și un truc al tău, pentru a realiza ceva ce îți dorești. Pui declanșatorul în mediul tău și apoi urmează acțiunea. Acțiunea determină comportamentul. Mergi cu hainele de sală la muncă într-o geantă. Pui o carte deschisă lângă pat. Nu-i așa că șansele să mergi la sală, respectiv să citești cresc?

Nu subestima puterea repetiției în timp pentru a „păcăliˮ creierul. Ai mers pe bicicletă sau ai condus de atâtea ori încât parcă îți este imprimat pe creier cum să o faci, nici măcar nu te mai gândești la ce pași sunt de făcut. Același lucru este valabil pentru ce obicei îți dorești schimbat sau adoptat.

De ce este mai ușor de urmat un obicei negativ?

Pentru că recompensa lui este imediată. Pizza vine în vreo 45 de minute, înghețata e la magazinul din colț. Ele aduc imediat acea senzație de mulțumire pe care o ai după ce le-ai consumat, dar să mergi și să faci exerciții fizice, de exemplu să te ajute cu „recuperareaˮ după o despărțire aduce beneficiul în timp, fiind o satisfacție întârziată. În general, recompensa este una imediată și de aceea sunt mai ușor de susținut obiceiurile negative decât cele pozitive.

Să știi când să continui și când să renunți

Ai grijă numai la una dintre caracteristicile motivației. Perseverența ! Nu o confunda cu încăpățânarea. Dacă totuși nu vezi rezultate, dacă nu se poate și nu se poate, adaptează-te, fii flexibil.

Cu încredere, cu răbdare, cu strategii bune de coping în caz că întâmpini dificultăți și cu o evidență a progresului, lucrurile vor căpăta forma dorită.

Adaugă pe lista ta de rezoluții

Să ai grijă de sănătatea ta mentală – uite obiectivul de pus cap de listă. Este cel mai frumos lucru pe care îl poți face pentru tine.

Dacă printre cuvintele pe care ți le spui se înnumără multe pe care nu le-ai rosti unei persoane pe care o iubești, fii mai blând cu tine.

Stabilește granițe sănătoase pentru că uneori lăsăm altor oameni prea multă putere și spațiu în viețile noastre.

Petrece timp în aer liber, indiferent de mișcare (mers pe jos, bicicletă ș.a) dacă este posibil zilnic, pentru că este un echilibru fantastic între sănătatea mentală și cea fizică, cele două potențându-se sau slăbindu-se una pe cealaltă.

Nu lăsa ca aceste dorințe/obiective să rămână promisiuni false pe care ți le faci singur. Nu de data asta!

Singurătatea ta se aseamănă cu a ei, a lui, a lor. A face față singurătății de Sărbători.

Singurătatea ta se aseamănă cu a ei, a lui, a lor. A face față singurătății de Sărbători.

by Adina · dec. 19, 2019

Există o mare diferență între a fi singur și a te simți singur.  Poți experimenta ambele situații în preajma Sărbătorilor, știindu-se deja că această perioadă accentuează emoțiile și nu numai pe cele pozitive. Se cunoaște că stările depresive se accentuează și ele.

[Citeşte mai departe…] despreSingurătatea ta se aseamănă cu a ei, a lui, a lor. A face față singurătății de Sărbători.
Tot ce trebuie să știi despre infertilitate. Cauze psihologice.

Tot ce trebuie să știi despre infertilitate. Cauze psihologice.

by Adina · dec. 13, 2019

Se vorbește foarte mult despre infertilitate, dar puțini sunt cei care îndrăznesc cu curaj și înțelepciune să dea cortina la o parte și să vadă câte aspecte se ascund în ceea ce o privește.

Stadiile impactului emoțional

Impactul emoțional al infertilității poate lua forma următoarelor stadii: surpriză/șoc, negare, furie, depresie, pregătire și acceptare (prin aceste stadii trecem ori de câte ori avem o suferință).

Prin ce etape trec cei din interiorul cuplului

Cuplurile gândesc că dacă și-au petrecut o bună perioadă de timp încercând cu ajutorul metodelor contraceptive să evite sarcina, imediat cum le vor întrerupe, aceasta va și apărea la scurt timp. Nu se întâmplă acest lucru și încep să rumineze asupra comportamentelor, obiceiurilor și a stilului de viață în încercarea de a afla cauza infertilității.

Printre altele ei examinează durata, frecvența, tehnica folosită în timpul actului sexual, povestesc prietenilor, familiei de la care primesc sfaturi. De multe ori acestea se rezumă la „relaxează- te!ˮ, le spun să se odihnească mai mult, să adopte o dietă echilibrată, să nu mai meargă atât la sala de sport ș.a. În continua lor încercare urmează aceste sfaturi, sunt atenți la perioada fertilă a femeii, devin obsedați de acel calendar, ajung să aibă mai multe contacte sexuale decât își doresc, acest fapt venind fără dubii cu efecte negative.

În momentul în care realizează că oricât ar încerca, aceste sfaturi nu au succes, cei doi încep să caute în trecutul lor posibila cauză. O căutare care îți mănâncă nervii și liniștea. Femeile care au avut o boală cu transmitere sexuala sau experiența avortului pot fi convinse că aici se află cauza. Bărbații se gândesc la o posibilă cauză rezultată dintr-o condiție medicală trecută sau obiceiuri.

Stresul modifică modul de funcționare a hipotalamusului care afectează ovulația.

Vinovăție

Următorul pas rezultat în urma încercărilor eșuate este apelarea la ajutor specializat. În momentul în care o problemă medicală este descoperită la unul dintre parteneri, pe acesta îl încearcă sentimente de vinovăție pentru că a compromis șansa partenerului de a avea copii. Sentimentul de vinovăție dus la extrem poate fi cauza plecării din cuplu a celui considerat infertil pentru a își lăsa partenerul să aibă copii cu altcineva. De asemenea, partenerul considerat fertil poate adopta un comportament care duce la disoluția relației.

Furie

Pot simți furie. Pot crede că viață este nedreaptă, pot deveni  nervoși când văd persoane pe care nu le consideră potrivite de a avea un copil că reușesc atât de ușor, când aud o femeie gravidă că se plânge de sarcina ei, când femei cu o sarcină nedorită caută să facă avort sau când observă un tată sau o mamă că își abuzează copilul.

Își pot descărca furia asupra celorlalți: familie, prieteni care din punctul lor de vedere nu rezonează cu durerea lor emoțională. Acest lucru este valabil și în relația de cuplu. Un partener îl acuză pe celălalt că nu înțelege prin ce trece. Această furie maschează durere, anxietate, frică.

Depresie

O alta reacție emoțională este depresia care poate persista pe întreaga durată a tratamentului sau poate fi acută, provocată de un eveniment familial (anunțul că un membru al familiei, un prieten va avea copil). Depresia cronică își aruncă tentaculele și asupra altor aspecte ale vieții, femeia poate comunica mai puțin, certurile cu partenerul pot fi mai dese și mai grave.

Depresia poate să fie camuflată astfel că durerea provocată de dezamăgirea de a vedea că indiferent de efort, rezultatul este același îi face pe parteneri să își saboteze conștient sau inconștient încercările de a rămâne părinți tocmai pentru a dimina șansele apariției unei noi dezamăgiri.

În ceea ce privește depresia, vorbim așadar și despre lipsa controlului asupra propriei vieți pe care multe cupluri infertile o experimentează. Pentru mulți aceia care au reușit să atingă fiecare obiectiv, incapacitatea de a avea un copil poate fi prima dată când pierd controlul asupra vieții lor.

Stima de sine are de suferit

Ea se pierde prin repetatele încercări eșuate de a obține un scop dorit –a avea un copil. Această problemă poate fi semnificativ mai mare în cazul celor care au avut întotdeauna succese înalte în alte arii ale vieții și nu au dezvoltat încă mecanisme de coping pentru a face față eșecului sau pierderii.

Ce se întâmplă cu relația ?

Apare teama că partenerul fertil îl va părăsi pe celălalt. Chiar dacă cei doi muncesc la un scop comun, durerea emoțională asociată infertilității îngreunează capacitatea de a își oferi suport mutual.

Pot apărea probleme sexuale, sexul amintindu-le de infertilitate. Se pot izola de familie și prieteni, considerând infertilitatea o problemă privată, inconfortabil de a fi împărtășită.

Pierderea sănătății

Perioade îndelungate de timp petrecute în clinici medicale pentru teste și tratamente pot face ca persoana infertilă deși nu e bolnavă, să se identifice cu rolul bolnavului.

Dacă ai ajuns până aici, deschide bine ochii la ce urmează

Multe femei nu rămân însărcinate deoarece, de fapt, ele nu își doresc asta. Sunt speriate de responsabilitățile care vin odată cu apariția unui copil. Oricând o femeie se află într-un conflict asociat nașterii, copiilor, restricțiilor pe care le impune apariția copilului poate apărea infertilitatea. Studii sugerează o asociere între infertilitate și ambivalența legată de maternitate și copii.

Dinamica intimă a cuplului este foarte importantă. Ea poate să nu fie una bună ca urmare a prezenței unor inhibiții sexuale sau a eșecurilor repetate de a concepe sarcina. S-a descoperit că multe femei manifestă respingere față de contactul sexual, au orgasme slabe sau deloc, simt o nepotrivire sexuală în cadrul relației. Când acestea găsesc parteneri cu care simt că se potrivesc ele devin fertile.

Neîncrederea în partener, conflictele, tensiunile: la nivel subconștient atât bărbatul cât și femeia, poate refuza să ofere partenerului un copil, în felul acesta răzbunându-se pe el.

Se poate ca unul dintre ei, chiar să nu vădă în celălalt o mamă sau un tată ideal pentru copil.

La femei vorbim, de asemenea și despre modalitatea în care ele își reprezintă mintal efectele nașterii asupra lor, asupra propriului corp. Sunt femei la care frumusețea este valoarea pe care pun mare pret și le este teamă să o piardă.

Teama de a nu mai fi la fel de îndrăgostit/ă de partener ca la începutul relației, îngrijorarea asociată dobândirii unui nou rol, cel de mamă sau tată.

Frica de a nu fi un părinte bun apare frecvent, în special la persoanele la care protecția mamei din familia de origine este încontinuare una semnificativă. Desprinderea de rolul de copil poate fi dificilă pentru ambele sexe, în special când unul din cuplu a preluat acest rol, iar celălalat este de fapt partenerul- părinte în dinamica cuplului.

Partenerul- părinte (este cel care intră în relație ocupând acest rol și pentru iubit/ă) poate avea reticențe neconștientizate ce țin de dificultatea de a avea în responsabilitatea sa încă un copil. Aceeași idee se regăsește și dacă în familia de origine a unuia există o persoană care are nevoie de îngrijirea specifică unui copil, poate fi o persoană vârstnică sau bolnavă, față de care există o datorie morală. Așadar, locul destinat copilului  este deja ocupat de o astfel de persoană.

Un alt factor care să susțină infertilitatea este însuși motivul pentru care se vrea acest copil. Unii văd în el salvarea relației, consolidarea ei. Cum unul dintre parteneri observă o răcire în această relație, crede că sigur un copil va reuși să „repareˮ ceea ce ei nu pot.

Se are în vedere dacă relația este una fuzională. Cuplurile care fac totul împreună dezvoltă o puternică dependență afectivă, iar un copil nu mai are loc între cei doi.

Negarea feminității. În unele cazuri femeia este născută într-un moment în care părinții ei își doreau un băiat, iar ea pentru a fi iubită, fetiță fiind intră într-un rol masculin pe care îl joacă toată viața, împiedicând-o să devină mamă.

Pentru a deveni mamă, femeia are nevoie să se identifice cu o figură maternă (în lipsa mamei poate fi bunică, mătușă…). În general, are nevoie să se identifice cu mama, să poată anticipa modul matern de funcționare pe baza amintirilor din propria copilărie, un comportament învățat. Dacă relația cu mama nu a fost una tocmai bună, femeia poate intra cu greu în rolul de mamă.

Se are în vedere maternitatea drept pretext pentru repararea relației cu unul dintre părinți, persoana infertilă zicând că vrea să ofere copilului tot ceea ce ea nu a avut parte ( această idee poate provoca suferință copilului, el fiind un om cu propriile nevoi, dorințe, personalitate, iar sufocarea lui cu ceea ce vouă v-a lipsit înseamnă anularea nevoilor lui și efectiv să îl sufocați cu ale voastre).

Un alt aspect care se va explora este cel legat de naștere și asocierea ei cu evenimente traumatizante, boală sau moarte.

De asemenea, dacă sunt centrate pe carieră, întreaga lor energie se duce într-o singură direcție, semnalele către corp fiind: nu există timp, loc, energie, disponibilitate emoțională, fizică pentru maternitate.

Neexplorarea posibilelor cauze psihologice ale infertilității este o mare greșeală. Conflictele asociate infertilității nu sunt la nivel conștient, așadar nu este o îndoială că frici la nivel subconștient de a avea un copil, exercită o puternică influență.

A dărui de sărbători. Beneficiile cadourilor asupra sănătății tale.

A dărui de sărbători. Beneficiile cadourilor asupra sănătății tale.

by Adina · dec. 11, 2019

Îți place să primești cadouri, nu? Și mie. Dar bucuria primirii pălește în fața oferirii. Există ideea conform căreia ești mai fericit dacă dăruiești decât dacă primești.

Întreaga perioadă a sărbătorilor este acompaniată de povești (prezentate și în filme) ale căror idei și emoții transmise se conturează în jurul bunătății, iubirii, speranței, dăruirii. Ei bine, aceste povești au un caracter persuasiv, ele influențându-ți comportamentul. Poveștile contribuie așadar prin a crea atmosfera specifică sărbătorilor.

De ce facem cadouri?

Poate să fie vorba de generozitatea care duce la obținerea aprecierii celorlalți. Dar această generozitate este extrem de benefică pentru noi, ea contribuind pozitiv la stima de sine, nivelul fericirii, în general o atitudine pozitivă, optimistă.

Un alt motiv pentru care oferim cadouri se conturează în jurul reciprocității. Dacă cineva face ceva pentru tine, oferi la rândul tău, răsplătești. Funcționăm pe acest model întâlnit în toate culturile.

Cu toții știm că suntem diferiți. Asta e. Unii simt plăcere mai mult din a dărui. E o mare diferență între altruiști, cei care dăruiesc în liniște și cei care o fac pentru a își hrăni statutul.

Credeai că un cadou ajută mereu relația? Ei bine…

De ce se pune preț pe cadouri? Poate și pentru că ele arată (într-o oarecare măsură) felul în care tu privești acea persoană, importanța pe care o are ea pentru tine și cât de mult timp ai investit ca să o cunoști îndeajuns încât acel cadou să îi și fie pe plac. Dacă oferi cadoul nepotrivit, aceasta poate crede că nu îți este atât de importantă, nu o prețuieși având în vedere cât efort ești dispus să aloci pentru ea, cât ocupă din timpul tău. În fond așa se observă relațiile, cât de apropiate sunt.

Și eu merit.

Ce e greșit în a îți cumpăra singur un cadou? Simți că meriți să te răsplătești pentru un obiectiv pe care l-ai atins, pentru că în timpul anului nu ți-ai putut acorda atenția pe care o meriți sau pur și simplu este acel timp în care ești pentru tine important. Ai nevoie de asta.

Acțiunile caritabile activează centrul recompensei în creier

Putem oferi nu numai apropiaților dovada afecțiunii noastre, acțiunile caritabile nu sunt de neglijat. Mai ales că ele sunt însoțite de numeroase beneficii pentru noi, având un efect pozitiv asupra nivelului satisfacției în viață. Sunt studii care demonstrează faptul că acțiunile caritabile activează centrul recompensei în creier, obținând plăcere. A dona îmbunătățește stima de sine și modul în care te simți conectat la ceilalți. Ești mai fericit, mai împlinit și corpul tău mai sănătos.

Idei alternative de cadou

Este demonstrat ştiinţific că a ajuta, a dărui influenţează mult longevitatea și calitatea vieții.

În momentul în care tu îi ești de ajutor cuiva, te simți mai în putere, sănătatea îți este mai bună. Știind această informație, poți  „complota” ca și cei dragi să facă asta, în felul acesta contribuind la binele, sănătatea lor.

Ce cadou mai mare decât să te implici activ în viața lor? Așadar, persoanele vârstnice, persoanele cu o dificultate fie ea de sănătate fizică, psihică sau ambele (pentru că rar e una fără cealaltă) să nu fie compătimite, lăsate să se izoleze sau menajate să nu facă nimic, căci în felul acesta contribui la starea lor de neajutorare, de însingurare, alienare, depresie. Așa că dați-le sarcini, implicați-i în treburile casei, ca și cum respectiva lor situație nu este una invalidantă. Cereți-le ajutorul, sfatul, părerea. Simțindu-se implicați, având activitate, gândul că cineva are bază în ei, îi automotivează iar corpul se fortifică.

În momentul în care omul simte că nu mai este de folos nimănui se poate pierde. Suntem ființe sociale, avem nevoie de schimburi permanente între noi. Așa că dăruiește timp, implicare. Dăruiește cuvinte care să ridice, atenția ta, complimente, îmbrățișări, un zambet pe care sigur îl primești înapoi, apreciere.

Dăruiești și primești la schimb endorfine.

Copii fiind puține lucruri se comparau cu despachetarea cadourilor, cu acel mister și nerăbdarea să aflăm ce este acolo pentru noi. Iată că acum aflăm că a face pe cineva fericit este mult mai frumos decât ți-ai fi putut imagina. I-ai făcut să zâmbească și asta valorează enorm pentru tine, căci fericirea altora poate genera fericirea ta.

Să te centrezi numai pe tine, te poate face să experimentezi emoții negative, pierzi din vedere acea căldură specifică care provine din relația cu o altă persoană cât și autocunoașterea care rezultă din schimbul informațional. Să fim sociali și să avem relații în care să investim și să primim se găsește la baza factorilor sanogeni, așa că dăruind și fiind atenți la nevoile celorlalți poți observa că nu e totul numai despre tine, că lumea este enormă și capeți o ușoară relaxare când vezi cât ești de mic, dar și apartenență că faci parte din ea. Ești conectat.

Pune fericirea în brad! Aflăm împreună psihologia decorațiunilor de Crăciun.

Pune fericirea în brad! Aflăm împreună psihologia decorațiunilor de Crăciun.

by Adina · dec. 6, 2019

Te-ai gândit până acum că inclusiv decorațiunile de Crăciun spun multe despre noi? Că în spatele alegerii acestora se găsesc anumite trăsături ale noastre și ale celorlalți?

Exagerăm oare?

Luminițele, globulețele, beteala, ghici ce! Grinch sigur e de acord că putem duce totul la extrem, exagerând cu ele, așa cum putem exagera cu orice altceva. Ce? Nu crezi că unii oameni pot găsi în celebrarea sărbătorilor (care odată însemnau simplitate, magia era mai mult între oameni), un motiv de a crea o competiție, de a arăta tuturor câte obiecte decorative, cât de scumpe, cât de frumoase sunt? Câți își mai postează bradul dacă are șase crengi și numai portocale sub el? În spatele unei decorări excesive, laborioase poate sta dorința de a epata, de a ieși în evidență și de a căuta atenție.

Se pare că…

Decorarea exteriorului caselor îți transmite semnalul că aici locuiesc persoane prietenoase, sociabile, deschise. Arată că sunt doritori de a lega relații sociale, de a cunoaște și de a se integra. Nu-i așa că împodobirea curții unei persoane pe care nu o consideri atât de sociabilă, al cărui exterior al casei nu zice nici el „Welcome ” te face să o percepi diferit?

Putem chiar să mergem un pic mai departe și să spunem că alegerea unui brad de Crăciun mai mare este a unei persoane ambițioase, cu aspirații înalte. Decorațiunea cu îngerași arată sensibilitatea, valori spirituale pe care persoana nu ezită să le arate. De asemenea, dacă alegem să avem în brad multe luminițe poate fi semn că suntem vioi, extrovertiți.

Culorile decorațiunilor sunt și ele importante. Cred că roșul și verdele sunt cele mai des folosite. Verdele îți prezintă naturalețea, prospețimea. Roșul încarcă cu dinamism, energie, pasiune. Culorile decorațiunilor contribuie la conturarea stării de bine.

Ai decorat înaintea tuturor?

Când unii se agitau cu Black Friday tu agățai globulețe? Ștergeai praful de pe ele, le căutai în toate cutiile, te aprovizionai din magazine de parcă le vezi pentru prima dată? Persoanele care decorează mai devreme, reies a fi mai fericite decât cele care așteaptă. Entuziasmul acesta arată că ești mult mai conectat cu copilul tău interior, cel care s-a bucurat atâția ani de sărbători și a strâns cele mai frumoase amintiri. Să decorezi mai devreme, entuziasmul cu care o faci, aduce fericirea prin a îți aminti de copilărie. Departe de noi erau responsabilitățile și stresul adultului de azi. Decorăm din timp pentru a retrăi clipe pline de magie, pentru a simți ceea ce simțeam în preajma Crăciunului, sau pentru a umple golul lăsat de neglijările din trecut.

Decorațiunile de Crăciun vin în aceeași cutie cu acele emoții din copilărie, iar cum stresul este pregnant acum în viața noastră, ne dorim cu ardoare să ne conectăm la lucruri care ne fac fericiți.

Fericirea mea… Asocierea dintre decorațiuni și amintiri dragi.

Sunt entuziasmată să văd decorațiuni în formă de brazi, pentru că îmi aduce aminte de mine, cea care începea „munca” cu câteva săptămâni înainte de Crăciun pentru a colora, respectiv decupa brăduți din hârtie pe care îi prindeam de toate draperiile. Mirosul de brad mă face fericită pentru că în casa bunicilor, bradul era rege. Sau cel puțin așa îl vedeam eu de la înălțimea mea de pitic. Îmi transmitea multă demnitate. Nu știam atunci să denumesc „demnitatea”, dar el o avea. Globulețele de acum, cele din plastic nu mă încântă. Eu le aveam pe cele din sticlă. Ei, uite stresul meu atunci! Să țin în palme globurile acelea frumoase și nu cumva să le scap. Asta e magia lor. În fiecare globuleț, luminiță te vezi pe tine în atâtea momente în care ai simțit o fericire pură, dar nu știai să o denumești. Vezi? Decorațiunile de Crăciun au un efect pozitiv asupra noastră și pot ridica nivelul fericirii. Cum spuneam, se crează asocierea dintre decorațiuni și amintiri dragi.

Știai că decorarea scade nivelul anxietății?

Să împodobești ia ceva timp. Timp pe care îl dedici în exclusivitate acestui proces. Este un timp în care „te răpești” sau ești „răpit”de o persoană dragă de la alte activități rutiniere stresante. Asculți muzică, poate decorați împreună… Pui pauză, fără să îți dai seama, la toată alergătura anului.

Trăim în multă incertitudine. Poate ne-am obișnuit cu ea, dar nu poți nega efectele ei negative. În mijlocul ei, Crăciunul e o constantă. Știi că vine în fiecare an, vine la aceeași dată, e același ritual. Crează certitudine, iar ea scade anxietatea.

Să decorezi cu figurine, să pui luminițe la geam, să împodobești bradul, toate acestea fac parte dintr-un ritual. Ele sunt mereu la fel. Se repetă anul acesta, se repetă la anul și tot așa. Te liniștește, e o constantă în mijlocul haosului.      

Crearea decorațiunilor de unul singur scade nivelul anxietății, este specific acelora dintre noi la care creativitatea este foarte bine conturată. Avem parte de artterapie fără să ne dăm seama.

De asemenea, stresul pe care l-ai acumulat la muncă scade, sau este mai ușor de suportat pentru că decorațiunile îți spun că se apropie vacanța. Observi că totul este decorat, biroul este și el decorat. Capătă mai multă căldură.

Ești mai motivat să faci cumpărături

Nu numai casa noastră este decorată. Magazinele știu și ele ce efecte pozitive au asupra noastră decorațiunile și se folosesc de ele. Eu intru imediat într-un magazin dacă este decorat. Îți crează senzația de căldură, de acasă. Parcă și pe angajați îi vezi altfel, ei se simt altfel. Ești mult mai motivat să cumperi cadouri.

Acestea fiind spuse, înainte la globulețe! Și dacă nu le poți avea, sunt sigură că nu numai prin ele poți simți magia acestor sărbători. Înainte la iubire! De sine, de noi!

Copyright © 2025 · Adina Radu psihoterapeut